кадър Около 30 лева струва себестойността на PCR теста за Ковид

...
кадър Около 30 лева струва себестойността на PCR теста за Ковид
Коментари Харесай

Д-р Калъчев: Себестойността на PCR теста е 30 лева

кадър 

Около 30 лв. коства себестойността на PCR теста за Ковид 19, само че към този момент 8 месеца българите вадят от джоба си между 90 и 120 лева. 

" В тези 30 лв. влизат всички материали, които се употребяват за PCR-а. Тук имам предвид материалчето, тампонът, с който се взима гърленият секрет. 30 лева - толкоз коства самият тест, съобщи доктор Недялко Калъчев, шеф на частна лаборатория, предаде .

За какво плащаме останалите над 60 лева? " Ние работим над потенциала. Има сътрудници, които работят до 11-11:30 вечерта. Апаратурата работи непрекъснато ", изясни Калъчев.

НЗОК също заплаща на частните лаборатории за проби, които са с посоки. Цената обаче е друга.

" Здравната каса заплаща 60 лева Пациентите заплащат 90 лева, само че общо взето сред 60 и 90 лева варира. Здравната каса е решила, че трудът за това проучване може да бъде до 30 лева, в случай че жестоко приемем че 30 лева са материалите. Останалите 30 лева са за труда и машините, техният импорт, което не е толкоз вярно, че може да се случи по този метод. Поради който факт има напрежение в системата на тематика цена. Така, когато Здравната каса издава направление на човек, с цел да се изследва, заплаща 60 лева за проучването. Цената за хората обаче варира сред 90 и 120 лева ", добави доктор Калъчев.

А здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че страната не може да дефинира пределна цена на PCR тестванията за частните лаборатории, точно тъй като са частни.

Държавна лаборатория има и това е Националната референтна лаборатория. Там човек може да си направи безвъзмезден тест, с направление от Касата, само че преди този момент би трябвало да е дал един позитивен и един негативен резултат в частна лаборатория.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР